[Setup] Installation fails - "executing commandsetupSite.pyfailed; AttributeError: 'module' object has no attribute 'configure'"

Lior Rudnik liorr at logiamobile.com
Sun Jul 9 11:52:39 UTC 2006


I managed to get the install to work on my machine!

Here is what I did:
1) I uninstalled all python installations (don’t think this was the problem)
2) I removed from environment variables everything relating to previous python/pythonwin installation. Specifically there were TCL and TK paths that I didn’t remove when the installation failed (I did remove pythonpath but that didn’t help).
3) installed the official release - Plone-2.5-with-Zope-2.9.exe in a path without spaces (c:\plone2)

My only unverified conclusion is that somehow there is a dependency on TCL/TK  which broke the setupsite phase - at least on my machine.

Hope it helps you guys.

Best regards,
Lior Rudnik

-----Original Message-----
From: setup-bounces at lists.plone.org [mailto:setup-bounces at lists.plone.org] On Behalf Of Lior Rudnik
Sent: Wednesday, July 05, 2006 9:24 PM
To: Alan Runyan; setup at lists.plone.org
Subject: RE: [Setup] Installation fails - "executing commandsetupSite.pyfailed;AttributeError: 'module' object has no attribute 'configure'"

Nope - didn't fix the problem for me - same error is received, however different log:

07/05/06 21:13:46: 5680: ['C:\\Plone2\\Zope\\bin\\mkzopeinstance.py', '-d', 'C:\\Plone2\\Data', '-u', 'lior:123456']
File not changed 'C:\\Plone2\\Data\\.\\bin\\runzope.bat'
File not changed 'C:\\Plone2\\Data\\.\\bin\\runzope'
Changed mode for C:\Plone2\Data\.\bin\runzope to 777
File not changed 'C:\\Plone2\\Data\\.\\bin\\zopectl'
Changed mode for C:\Plone2\Data\.\bin\zopectl to 777
File not changed 'C:\\Plone2\\Data\\.\\bin\\zopeservice.py'
Changed mode for C:\Plone2\Data\.\bin\zopeservice.py to 777
Not overwriting existing file 'C:\\Plone2\\Data\\.\\etc\\plone.conf'
Not overwriting existing file 'C:\\Plone2\\Data\\.\\etc\\zope.conf'
Not overwriting existing file 'C:\\Plone2\\Data\\.\\lib\\python\\README.txt'
07/05/06 21:13:46: 5680: finished
07/05/06 21:13:46: 1564: ['C:\\Plone2\\Data\\bin\\zopeservice.py', '--startup', 'auto', 'install']
Installing service Zope_-1634206445
Changing service configuration
Service updated
07/05/06 21:13:47: 1564: finished
07/05/06 21:13:47: 5592: ['C:\\Plone2\\Data\\Products\\CMFPlone\\Extensions\\setupSite.py', 'lior', 'C:\\Plone2\\Data', 'C:\\Plone2\\Data']
Traceback (most recent call last):
  File "C:\Plone2\Zope\pwi\inno_runner.py", line 30, in ?
    execfile(sys.argv[0])
  File "C:\Plone2\Data\Products\CMFPlone\Extensions\setupSite.py", line 60, in ?
    process(name, swhome, ihome)
  File "C:\Plone2\Data\Products\CMFPlone\Extensions\setupSite.py", line 30, in process
    Zope.configure(configfile)
  File "C:\Plone2\Zope\lib\python\Zope2\Startup\run.py", line 31, in configure
    opts = _setconfig(configfile)
  File "C:\Plone2\Zope\lib\python\Zope2\Startup\run.py", line 46, in _setconfig
    opts.realize(doc="Sorry, no option docs yet.", raise_getopt_errs=0)
  File "C:\Plone2\Zope\lib\python\zdaemon\zdoptions.py", line 273, in realize
    self.load_schema()
  File "C:\Plone2\Zope\lib\python\zdaemon\zdoptions.py", line 321, in load_schema
    self.schema = ZConfig.loadSchema(self.schemafile)
  File "C:\Plone2\Zope\lib\python\ZConfig\loader.py", line 31, in loadSchema
    return SchemaLoader().loadURL(url)
  File "C:\Plone2\Zope\lib\python\ZConfig\loader.py", line 65, in loadURL
    return self.loadResource(r)
  File "C:\Plone2\Zope\lib\python\ZConfig\loader.py", line 159, in loadResource
    schema = ZConfig.schema.parseResource(resource, self)
  File "C:\Plone2\Zope\lib\python\ZConfig\schema.py", line 27, in parseResource
    xml.sax.parse(resource.file, parser)
  File "C:\Plone2\Python\lib\site-packages\_xmlplus\sax\__init__.py", line 31, in parse
    parser.parse(filename_or_stream)
  File "C:\Plone2\Python\lib\site-packages\_xmlplus\sax\expatreader.py", line 109, in parse
    xmlreader.IncrementalParser.parse(self, source)
  File "C:\Plone2\Python\lib\site-packages\_xmlplus\sax\xmlreader.py", line 123, in parse
    self.feed(buffer)
  File "C:\Plone2\Python\lib\site-packages\_xmlplus\sax\expatreader.py", line 216, in feed
    self._parser.Parse(data, isFinal)
  File "C:\Plone2\Python\lib\site-packages\_xmlplus\sax\expatreader.py", line 312, in start_element
    self._cont_handler.startElement(name, AttributesImpl(attrs))
  File "C:\Plone2\Zope\lib\python\ZConfig\schema.py", line 99, in startElement
    getattr(self, "start_" + name)(attrs)
  File "C:\Plone2\Zope\lib\python\ZConfig\schema.py", line 475, in start_schema
    keytype, valuetype, datatype = self.get_sect_typeinfo(attrs)
  File "C:\Plone2\Zope\lib\python\ZConfig\schema.py", line 201, in get_sect_typeinfo
    datatype = self.get_datatype(attrs, "datatype", "null", base)
  File "C:\Plone2\Zope\lib\python\ZConfig\schema.py", line 194, in get_datatype
    return self._registry.get(dtname)
  File "C:\Plone2\Zope\lib\python\ZConfig\datatypes.py", line 398, in get
    t = self.search(name)
  File "C:\Plone2\Zope\lib\python\ZConfig\datatypes.py", line 423, in search
    package = __import__(n, g, g, component)
  File "C:\Plone2\Zope\lib\python\Zope2\Startup\datatypes.py", line 21, in ?
    import OFS.Uninstalled
  File "C:\Plone2\Zope\lib\python\OFS\Uninstalled.py", line 16, in ?
    import  SimpleItem, Globals, Acquisition
  File "C:\Plone2\Zope\lib\python\OFS\SimpleItem.py", line 26, in ?
    import AccessControl.Role, AccessControl.Owned, App.Common
  File "C:\Plone2\Zope\lib\python\AccessControl\__init__.py", line 17, in ?
    from Implementation import setImplementation
  File "C:\Plone2\Zope\lib\python\AccessControl\Implementation.py", line 98, in ?
    setImplementation("C")
  File "C:\Plone2\Zope\lib\python\AccessControl\Implementation.py", line 51, in setImplementation
    from AccessControl import ImplC as impl
  File "C:\Plone2\Zope\lib\python\AccessControl\ImplC.py", line 30, in ?
    from ImplPython import RestrictedDTML, SecurityManager, ZopeSecurityPolicy
ImportError: No module named ImplPython
07/05/06 21:13:54: 5592: finished 



Best regards,
Lior Rudnik

-----Original Message-----
From: Alan Runyan [mailto:alan at enfoldsystems.com] 
Sent: Wednesday, July 05, 2006 5:30 PM
To: Lior Rudnik; setup at lists.plone.org
Subject: RE: [Setup] Installation fails - "executing command setupSite.pyfailed; AttributeError: 'module' object has no attribute 'configure'"

Please try a more recent nightly build.. And report back if you succeed.
http://www.enfoldsystems.com/downloads.html

Alan Runyan
Enfold Systems, Inc.
http://www.enfoldsystems.com/
phone +1.713.942.2377x111
fax: +1.832.201.8856
 

> -----Original Message-----
> From: setup-bounces at lists.plone.org
> [mailto:setup-bounces at lists.plone.org] On Behalf Of Lior Rudnik
> Sent: Wednesday, July 05, 2006 7:29 AM
> To: setup at lists.plone.org
> Subject: RE: [Setup] Installation fails - "executing command 
> setupSite.pyfailed; AttributeError: 'module' object has no attribute 
> 'configure'"
> 
> By the way here is the post install log:
> 07/05/06 11:29:30: 3328: 
> ['C:\\Plone2\\Zope\\bin\\mkzopeinstance.py', '-d', 'C:\\Plone2\\Data', 
> '-u', 'lior:formelight'] Wrote 'C:\\Plone2\\Data\\.\\bin\\runzope.bat'
> Wrote 'C:\\Plone2\\Data\\.\\bin\\runzope'
> Changed mode for C:\Plone2\Data\.\bin\runzope to 777 Wrote 
> 'C:\\Plone2\\Data\\.\\bin\\zopectl'
> Changed mode for C:\Plone2\Data\.\bin\zopectl to 777 Wrote 
> 'C:\\Plone2\\Data\\.\\bin\\zopeservice.py'
> Changed mode for C:\Plone2\Data\.\bin\zopeservice.py to 777 Wrote 
> 'C:\\Plone2\\Data\\.\\etc\\plone.conf'
> Wrote 'C:\\Plone2\\Data\\.\\etc\\zope.conf'
> Wrote 'C:\\Plone2\\Data\\.\\lib\\python\\README.txt'
> 07/05/06 11:29:32: 3328: finished
> 07/05/06 11:29:32: 4120: 
> ['C:\\Plone2\\Data\\bin\\zopeservice.py', '--startup', 'auto', 
> 'install'] Installing service Zope_-1634206445 Service installed
> 07/05/06 11:29:33: 4120: finished
> 07/05/06 11:29:34: 5296: 
> ['C:\\Plone2\\Data\\Products\\CMFPlone\\Extensions\\setupSite.
py', 'lior', 'C:\\Plone2\\Data', 'C:\\Plone2\\Data'] Traceback > (most recent call last):
>   File "C:\Plone2\Zope\pwi\inno_runner.py", line 30, in ?
>     execfile(sys.argv[0])
>   File
> "C:\Plone2\Data\Products\CMFPlone\Extensions\setupSite.py",
> line 54, in ?
>     process(name, swhome, ihome)
>   File
> "C:\Plone2\Data\Products\CMFPlone\Extensions\setupSite.py",
> line 24, in process
>     Zope.configure(configfile)
> AttributeError: 'module' object has no attribute 'configure'
> 07/05/06 11:32:22: 5296: finished
> 
>  
>  
> 
> ________________________________
> 
> From: setup-bounces at lists.plone.org 
> [mailto:setup-bounces at lists.plone.org] On Behalf Of Lior Rudnik
> Sent: Wednesday, July 05, 2006 2:18 PM
> To: setup at lists.plone.org
> Subject: [Setup] Installation fails - "executing command 
> setupSite.py failed;AttributeError: 'module' object has no 
> attribute 'configure'"
> 
> 
> Hi All
>  
> Installed in c:\Plone2 (no spaces)
> Windows XP machine, SP2.
>  
> I get this error (see image) :
> 
>  
> And when I press OK I get the installation successful screen.
>  
> Obviously Plone doesnt work - what is the fix?
>  
> Best regards,
> Lior Rudnik
> CTO, Logia.
> http://www.logiamobile.com <http://www.logiamobile.com> 
>  
> 
> 
> --
> No virus found in this outgoing message.
> Checked by AVG Free Edition.
> Version: 7.1.394 / Virus Database: 268.9.9/382 - Release 
> Date: 7/4/2006
> 
> 
> 
> --
> No virus found in this incoming message.
> Checked by AVG Free Edition.
> Version: 7.1.394 / Virus Database: 268.9.9/382 - Release 
> Date: 7/4/2006
> 
> 
> 
> --
> No virus found in this outgoing message.
> Checked by AVG Free Edition.
> Version: 7.1.394 / Virus Database: 268.9.9/382 - Release 
> Date: 7/4/2006
> 
> 
> 

-- 
No virus found in this incoming message.
Checked by AVG Free Edition.
Version: 7.1.394 / Virus Database: 268.9.9/382 - Release Date: 7/4/2006
 
  

-- 
No virus found in this outgoing message.
Checked by AVG Free Edition.
Version: 7.1.394 / Virus Database: 268.9.9/382 - Release Date: 7/4/2006
 

_______________________________________________
Setup mailing list
Setup at lists.plone.org
http://lists.plone.org/mailman/listinfo/setup

-- 
No virus found in this incoming message.
Checked by AVG Free Edition.
Version: 7.1.394 / Virus Database: 268.9.9/382 - Release Date: 7/4/2006
 

-- 
No virus found in this outgoing message.
Checked by AVG Free Edition.
Version: 7.1.394 / Virus Database: 268.9.10/383 - Release Date: 7/7/2006
 


More information about the Setup mailing list